top of page

Aswoensdag - 5 maart

Op 5 maart is het Aswoensdag, de dag waarop traditioneel de vastenperiode begint. Voor veel mensen is het een moment van bezinning en eenvoud, maar ook van culinaire gewoontes die al generaties lang worden doorgegeven. En in België betekent dat: pruimenvlaaikes.

Waarom pruimenvlaaikes op Aswoensdag?

Aswoensdag is de start van veertig dagen vasten tot Pasen. Traditioneel waren rijke maaltijden en vlees uit den boze, dus werd er teruggegrepen naar wat voorhanden was: voedzame, plantaardige ingrediënten.


Pruimen waren een ideale basis voor gebak tijdens de wintermaanden. Zo ontstond het pruimenvlaaike, een eenvoudige maar smaakvolle vlaai met een krokante bodem en een smeuïge vulling. Het was een bescheiden gebakje dat binnen de vastentraditie paste.


Wat ooit een praktische oplossing was, groeide uit tot een vaste waarde op Aswoensdag. Vandaag is het geen noodzaak meer, maar een traditie die we met liefde in ere houden. Want een versgebakken pruimenvlaaike, dat smaakt altijd – vasten of niet!


Geniet jij ook van een pruimenvlaaike op Aswoensdag?

Bij Atelier Co-Pains houden we deze traditie in stand. Onze pruimenvlaaikes worden met zorg en vakmanschap gebakken, zodat je op 5 maart kunt genieten van deze klassieker. Het pruimenvlaaike is trouwens een vaste waarde in ons assortiment en altijd verkrijgbaar!


Comments


bottom of page